Tala Fou - Fa'afefea ona fai paipa uamea

E faapefea ona fai paipa uamea

E faapefea ona fai paipa uamea

Paipa uameao ni paipa uumi, o'o'o e fa'aogaina mo fa'amoemoega eseese.E gaosia i ni auala ma'oti se lua e maua ai se paipa uelo pe leai.I auala uma e lua, e muamua lafo le uamea mata i se faiga amata e sili atu ona aoga.Ona fai lea o se paipa e ala i le faaloaloa atu o le uamea i totonu o se paipa e leai se seamless po o le faamalosia o pito ma faamau i se uelo.O auala muamua mo le gaosia o paipa uʻamea na faʻalauiloaina i le amataga o le 1800s, ma o loʻo faʻasolosolo pea i latou i faiga faʻaonaponei tatou te faʻaaogaina i aso nei.O tausaga ta'itasi, e faitau miliona tone o paipa uamea e gaosia.O lona agavaʻa e faʻaaogaina ai oloa e sili ona faʻaaogaina e gaosia e le uʻamea.
Tala'aga

Ua faitau afe tausaga o faaaoga e tagata paipa.Masalo o le faʻaaogaina muamua na faia e le au faifaʻatoʻaga anamua na faʻafefe vai mai vaitafe ma vaitafe i o latou fanua.O fa'amaumauga fa'asolopito e ta'u mai ai na fa'aaogaina e Saina le paipa ofe mo le felauaiga o vai i nofoaga mana'omia i le amataga o le 2000 TLM Na maua ai fa'apa'au omea na fa'aaogaina e isi tagata anamua.I le uluaʻi senituri TA, o paipa muamua na fausia i Europa.I atunuu o le teropika, o faagaau ofe sa faaaoga e felauai ai vai.Na fa'aogaina e tagata Kolone Amerika fafie mo se fa'amoemoe fa'apea.I le 1652, o le vai muamua na faia i Boston e faʻaaoga ai ogalaau gaogao.

 tipi leisa paipa uameac tipi uamea paipa leisa

O paipa uelo e fau e ala i le ta'avale fasi uamea i se faasologa o ili fa'a'oloa e fa'asolo ai mea i se foliga lapotopoto.O le isi, o le paipa e leʻi faʻafefeteina e pasi e ala i le faʻaogaina o eletise.O nei masini e fa'amaufa'atasi pito e lua o le paipa.
I le amataga o le 1840, ua mafai e le au fai u'amea ona gaosia ni faagaau e leai ni mea.I se tasi auala, na viliina ai se pu i totonu o se uʻamea malo, paʻu lapotopoto.Ona fa'avela ai lea o le piliti ma toso i se faasologa o pa'u ma fa'aumi e fai ai se paipa.O lenei auala sa le aoga ona sa faigata ona vili le pu i le ogatotonu.O lea na mafua ai se paipa le tutusa ma le tasi itu e mafiafia nai lo le isi itu.I le 1888, o se auala faʻaleleia na tuʻuina atu se pateni.I le faiga lea, na lafo ai le pili malo i totonu o piliki e le mu.Ina ua mālūlū, ona aveese lea o le piliki ma tuu ai se pu i le ogatotonu.Talu mai lena taimi ua suia ai e auala fou ia metotia.
Fuafuaga

E lua ituaiga o paipa u'amea, o le tasi e leai se mea ma le isi e tasi le su'iga uelo i lona umi.E eseese uma fa'aoga.O paipa e leai ni su'ega e masani lava ona mama le mamafa, ma e manifinifi puipui.E fa'aaogaina mo uila ma felauaiga vai.E sili atu le mamafa ma sili atu le malo o paipa.E sili atu le tutusa ma e masani ona saʻo.E fa'aogaina mo mea e pei o felauaiga kesi, alavai eletise ma paipa.E masani lava, latou te faʻaaogaina i taimi e le tuʻuina ai le paipa i lalo o le maualuga o le faʻalavelave.

Mea Mata

O mea muamua i le gaosiga o paipa o le sila.O le uamea e faia i le uamea.O isi metala e mafai ona i ai i totonu o le uʻamea e aofia ai le alumini, manganese, titanium, tungsten, vanadium, ma le zirconium.O nisi mea fa'auma e fa'aaogaina i nisi taimi i le taimi o le gaosiga.Mo se faataitaiga, vali atonu e.
O le paipa e le'i su'esu'e e gaosia e fa'aaoga ai se faiga e fa'avevela ma fa'alili ai se pili malo i se fa'atusa fa'ata'ali'i ona ta'avale lea se'ia o'o ina fa'alo ma o'o.Talu ai ona o le ogatotonu o loʻo faʻagogo e le masani ona faʻatulagaina, o se pito tuʻia e pei o se pulufana e tuleia i le ogatotonu o le pili ao faʻataʻavale. se‘ia o‘o ‘ina fa‘aloloa ma ‘ō‘ō.Talu ai ona o le totonugalemu o'ogo e le masani ona foliga, o se pito e tu'ia e pei o se pulufana e tuleia i totonu o le ogatotonu o le pili a'o fa'ata'avalevale. fa'aoga pe a ufiufi le paipa.E masani lava, o se aofaiga mama o le suauu e faʻaaogaina i paipa uʻamea i le pito o le laina gaosiga.E fesoasoani lea e puipuia ai le paipa.E ui lava e le o se vaega moni o le oloa maeʻa, o le sulfuric acid e faʻaaogaina i le tasi laasaga gaosiga e faʻamama ai le paipa.

Le Fa'agasologa o Gaosi

O paipa uamea e faia i faiga eseese e lua.O le aotelega o le gaosiga o auala e lua e aofia ai laasaga e tolu.Muamua, ua liua uamea mata i se faiga e sili atu ona aoga.O le isi, o le paipa e fausia i luga o se laina faʻaauau pe semicontinuous gaosiga.Mulimuli ane, o le paipa e tipi ma suia ina ia fetaui ma manaoga o le tagata faatau.

O le paipa e le'i su'esu'e e gaosia e fa'aaoga ai se faiga e fa'avevela ma fa'alili ai se pili malo i se fa'atusa fa'ata'ali'i ona ta'avale lea se'ia o'o ina fa'alo ma o'o.Talu ai ona o le totonugalemu omo e le masani ona faafoliga, o se pito e tu'ia e pei o se pulufana e tuleia i totonu o le ogatotonu o le pili ao ta'avale.
Tuuina atu o Ingot

1. O le uamea uʻamea e faia e ala i le faʻafefeteina o le uʻamea ma le coke (o se mea e maua ai le kaponi e maua pe a vevela le koale i le leai o se ea) i totonu o se ogaumu, ona aveese lea o le tele o le kaponi e ala i le sasaina o le okesene i totonu o le vai.Ona sasaa lea o le uamea uʻamea i totonu o ni uʻamea lapopoʻa, mafiafia puipui, lea e maalili ai i totonu.

2. Ina ia mafai ona fausia oloa mafolafola e pei o papatusi ma ie, po o oloa uumi e pei o faalava ma laau, ua faia ingots i le va o rollers lapopoa i lalo o le mamafa tele. Producing fuga ma slabs.

3. Ina ia maua se fuga, o le ingot e ui atu i se pea o u'amea u'amea o lo'o fa'aputu.O nei ituaiga o uila e taʻua o "lua-maualuga vili."I nisi tulaga, e tolu uila e faʻaaogaina.O lo'o fa'apipi'i ina ia fetaui lelei o latou tootoo, ma fealua'i i itu faafeagai.O lenei gaioiga e mafua ai ona oomi le uamea ma faʻaloloa i ni vaega manifinifi, uumi.A fa'aliliu'eseina e le tagata fa'afoe ta'avale, e toso i tua le sila e ala i le fa'amama manifinifi ma umi.O lenei faiga e toe faia seia oʻo ina maua e le sila le foliga e manaʻomia.I le faagasologa o lenei faiga, o masini e ta'ua o le manipulators e fuli le uamea ina ia tutusa itu taitasi.

4. E mafai fo'i ona ta'a'ai le ingots i ni papa i se faiga e tutusa ma le faiga o le fuga.O le u'amea e ui atu i se pea o lo'o fa'aputuina e fa'aloloa.Ae ui i lea, o loʻo i ai foʻi taʻavale faʻapipiʻi i luga o le itu e pulea ai le lautele o papa.A maua e le uamea le foliga e manaʻomia, e tipi ese pito e le tutusa ma faʻapipiʻi papa poʻo fuga i ni vaega pupuu.

5. O fuga e masani ona fa'agasolo atili a'o le'i faia e fai ma paipa.Fugalaau e liua i ni paʻu e ala i le tuʻuina i totonu o masini taʻavale e faʻaumiumi ma sili atu le vaapiapi.E tipiina pili i masini e taʻua o sele lele.O se pea ia o sele fa'atasi e taufetuli fa'atasi ma le pa'u fe'avea'i ma tipi.O lenei mea e mafai ai ona tipi lelei e aunoa ma le taofia o le gaosiga.O lo'o fa'aputuina nei pa'u ma o le a i'u ai ina avea ma paipa e leai se mea.

6. Ua toe fa'aleleia fo'i ma'a.Ina ia mafai ona faʻafefeteina, e faʻavevela muamua i le 2,200° F (1,204° C).O le mea lea e mafua ai le faʻapipiʻiina o se faʻaofuofu oxide i luga o le papa.O lenei fa'alavalava ua motu ese i se fua fua ma fa'asusu vai maualuga.Ona auina atu lea o papa i se faasologa o uila i luga o se olo vevela ma faia i ni fasi uamea manifinifi vaapiapi e ta'ua o le skelp.O lenei vili e mafai ona umi ma le afa maila.A'o pasi atu papa'a i totonu o ta'avale, e fa'amama ma uumi.I le faagasologa o le tusa ma le tolu minute e mafai ona liua se papa e tasi mai se fasi uamea mafiafia e 6 inisi (15.2 cm) i se lipine u'amea manifinifi e mafai ona tasi le kuata maila le umi.

7. A uma ona fa'aloloa, ona pikiina lea o le sila.O lenei faiga e aofia ai le fa'agasolo i se faasologa o tane e iai le sulfuric acid e fa'amama ai le uamea.A mae'a, e fufulu ile vai malulu ma le vai vevela, fa'agogo ona taai lea i luga o ta'avale lapopo'a ma afifi mo le felauaiga i se nofoaga e fai ai paipa.

8. E fa'aoga uma le skelp ma billets e fai ai paipa.Ua faia le Skelp i paipa uelo.E tu'u muamua i luga o se masini e fa'amalo.A'o le'i fa'ama'aina le ili uamea, e fa'avevela.Ona pasi atu lea o le uamea i se faasologa o ili fa'agogo.A'o ui ane, o lo'o fa'aosoina fa'atasi pito o le skelp.O le mea lea e fai ai se paipa e le'i fa'afefeteina.

9. O le u'amea e soso'o ai e pasi e ala i le uelo eletise.O nei masini e fa'amaufa'atasi pito e lua o le paipa.Ona pasi atu lea o le su'isu'i fa'afefeteina i totonu o se ta'avale maualuga e fesoasoani i le fa'atupuina o se uelo mau.Ona tipi lea o le paipa i le umi e manaʻomia ma faʻaputu mo le faʻagasolo atili.O paipa u'amea u'amea ose faiga fa'aauau ma e fa'atatau i le tele o le paipa, e mafai ona fa'avavevave i le 1,100 ft (335.3 m) i le minute.

10. Pe a manaʻomia le paipa e leai se faʻaoga, e faʻaaogaina sikuea sikuea mo le gaosiga.E fa'avevela ma fa'alelei e fa'atupu ai se fa'aa'oa'o, e ta'ua fo'i o le lapotopoto.Ona tu'u lea o le lapotopoto i totonu o se ogaumu e fa'avevela pa'epa'e.Ona taai lea o le taamilosaga vevela ma le mamafa tele.O le ta'avale maualuga lea e mafua ai ona faaloaloa le piliti ma fai ai se pu i le ogatotonu.Talu ai ona o lenei pu e le masani ona foliga, o se pito e tu'ia e pei o se pulufana e tuleia i totonu o le ogatotonu o le pili ao ta'avale.A mae'a le la'asaga o le tu'ia, e ono fa'aletonu pea le mafiafia ma foliga o le paipa.Ina ia fa'asa'o lenei mea e pasi atu i se isi fa'asologa o vili ta'avale. Fa'ai'uga gaioiga

11. A uma ona fai ituaiga paipa, e mafai ona tuu i totonu o se masini faasa'o.E mafai foi ona fa'apipi'i i so'oga ina ia mafai ona fa'afeso'ota'i ni fasi paipa se lua pe sili atu.O le ituaiga sooga masani mo paipa e laiti le lautele o le filo—o tootoo malo e tipi i le pito o le paipa.E auina atu foi paipa e ala i se masini fua.O nei fa'amatalaga fa'atasi ai ma isi fa'amatalaga fa'atonutonu lelei e otometi lava ona fa'apipi'i i luga ole paipa.Ona sua lea o le paipa i se ufiufi mama o le suauu puipuia.O le tele o paipa e masani lava ona togafitia ina ia puipuia mai le elea.E faia lenei mea e ala i le fa'a'u'uvaleina po'o le tu'uina atu i ai o se pa'u o le zinc.Fa'alagolago i le fa'aogaina o le paipa, e mafai ona fa'aoga isi vali po'o fa'alavalava.

Puleaina lelei

E 'ese'ese faiga e faia e fa'amautinoa ai o le paipa u'amea mae'a e fetaui ma fa'amatalaga.Mo se faʻataʻitaʻiga, e faʻaaogaina fua x-ray e faʻatonutonu ai le mafiafia o le sila.O fua e galue e ala i le faʻaaogaina o x ray e lua.O le tasi ave o lo'o aga'i i se sila ua iloa le mafiafia.O le isi o loʻo faʻatonuina i le uamea pasi i luga o le laina gaosiga.Afai e i ai se eseesega i le va o ave e lua, o le fua o le a otometi lava ona faʻaosoina le suiga o le uila e totogi ai.

masini tipi faagaau leisa

E asiasia foi paipa mo ni faaletonu i le faaiuga o le faagasologa.O se tasi auala e suʻe ai se paipa o le faʻaaogaina lea o se masini faʻapitoa.O lenei masini e faʻatumu le paipa i le vai ona faʻateleina lea o le mamafa e vaʻai ai pe uu.E toe fa'afo'i atu paipa ua leaga mo mea.


Auina mai lau savali ia i matou:

Tusi lau savali iinei ma lafo mai ia i matou